Турчинот и христијанинот

Турчинот и христијанинот

Еден турчин и еден христијанин оделе заедно покрај “Свети Еразмо”. Христијаниот се прекрстил пред црквата, а турчинот му рекол: “Уф бре, каурин, кому крстиш? На оној пенџерана” А овој му одговорил: “Не е пенџере она, туку е светец.” “Море, како светец, ѓаур еден”...
Свети Еразмо ме повратил во живот

Свети Еразмо ме повратил во живот

Кога имав 4-5 години, во 1974 или 1975 година (не може точно да се сети мајка ми), од 10-ти јуни бевме на одмор со рoдителите во Охрид, во одморалиштето “Андон Дуков”. Јас бев среќна весела. Но, ден-два пред празникот Свети Еразмо Охридски, кога се вративме од на...
Редок посетител

Редок посетител

На Павловден (13.7) 2016 година манастирот “Свети Еразмо” го посети Неговото високопреподобие архимандрит Ѓорѓи од Романија, 84-годишник. Дојде во придружба на уште четири лица, вели госпоѓа Веса Граждани, која продолжи да раскажува… Тој 10 години се молел да...
Предупредување

Предупредување

Двајца другари од Велес дошле на летување во Охрид. Кампувале во автокампот “Елешец”. Кога им завршил одморот, се подготвувале за враќање. Во пресрет на денот за враќање, едниот велешанец ноќта, во сонот, како да се нашол со колата кај “Св. Еразмо”. Таму му излегла...
Уште една кола застанала пред “Свети Еразмо”

Уште една кола застанала пред “Свети Еразмо”

Оваа случка е како продолжение на таа што ја објавивме предходно… Застанала колата пред “Свети Еразмо” Слично ми се случи и мене. На идење од на работа во Белчишта, доцна во ноќта, околу 2 часот, уморен и занесен, заборавив да се прекрстам кај “Св....

Pin It on Pinterest