Со мене беше Свети Еразмо

Со мене беше Свети Еразмо

Во зимата на 2000 година се враќав од Скопје со колата товарена со материјал за мојата фирма. Беше големо невреме, а сам. Кај Гостивар полицијата не дозволува патување со шлепери кон Кичево. И мене ме опоменаа, укажувајќи ми на опасностите со натоварената кола....
Жената што ги донесе чорапите

Жената што ги донесе чорапите

Летото 2015 со синот и снаата со кола се враќавме доцна навечер откај Струга за Охрид. Седам на задното седиште. Кога дојдовме кај “Св. Еразмо”, на патот стои свештено лице со бастун в раце. Се прекрстив и во себе велам: – Златен свети Еразмо, ти се...
Од утре ќе се излекуваш

Од утре ќе се излекуваш

Подолго време имав душевни маки. Ги употребив сите лекарски можности и овде и Германија, каде сум на работа. Со препишаните лекови само моментално се смирував. Помини нивното дејство, пак неиздржливи маки. Тој немир ми се одрази и во семејниот живот. Покрај...
Смок во пештерската црква

Смок во пештерската црква

На 19. 2.2015 година Климе Нически ни го изнесе следното: – Кога беше епитроп Димче Факирчето во “Св. Еразмо”, помалата сестра со роднини отишла да се помоли таму. Влегле во пештерската црква. Се прекрстиле, запалиле свеќи. Кога погледнале кон...
Буден го видел Свети Еразмо

Буден го видел Свети Еразмо

Редовно им дававме бесплатно поручек/појадок, а и ручек, во нашиот мотел на тие што работеа во манастирот „Св. Еразмо“. Едно утро доаѓа порано, од обично, возбуден епитропот, Фаќирчето (Димче Гулески, магионичар) и ни вели: – Коцареви, Драгице и Љупчо, што ми се...

Pin It on Pinterest