За гласот што буди за молитва

За гласот што буди за молитва

Отец Алексиј од манастирот „Свети Еразмо“ живее како пустиник. Вели дека ништо не го вознемирува. Само понекогаш, по полноќ, му доаѓа глас што го вика по име: „Алексиј, стани и види в црква!“ Тогаш тој станува и оди в црква. И секогаш тогаш гледа дека кандилото...
Повест за старицата и 3-те најглавни молитви

Повест за старицата и 3-те најглавни молитви

Старата калуѓерка од манастирот „Свети Стефан“ кај Охрид – сега во 80-та година – кажува: – Минатата година бев на денот на славата на свети Еразмо (2 јуни по стариот календар) и послужив колку што можев. Кога си разотидоа гостите, останав да...
Градење на 3 храмови со еден ист алат

Градење на 3 храмови со еден ист алат

Во народните преданија, за да се потенцира чудотворната моќ на светците, често се здружуваат, без разлика на временскиот интервал во кој живееле, што ги разделувал. Едно такво предание соопштува Ефтим Спространов во книгата „Записи за историјата на Охрид“ за св....
Оживување на починато дете

Оживување на починато дете

Свети Еразмо направи разни чуда со силата на Христос, кој делуваше во него. Во тие (чуда), на слепи даваше вид, а разболени од разни болести ги лекуваше. Имаше и некој благородник и првенец на овој град (Лукридон), по име Анастас, чиј син лежел мртов, а неговото тело...

Pin It on Pinterest