Случка поради погрешно именување на светител

Случка поради погрешно именување на светител

Како православен христијанин верувам и се крстам во нашата света вера. Секогаш кога поминувам покрај некој храм или покрај православен симбол, се крстам. Пред 7-8, ако не и повеќе, години, со мојата кола, јас, мојата сопруга, внукот со сопругата и малата им ќеркичка,...
Брзо плаќање од Свети Еразмо

Брзо плаќање од Свети Еразмо

Одам да купам јајца за вапсување за Велигден во Манастиров. Полно продавачи. Застанав кај една продавачка. И велам да ми даде еден шаблон. Тазе се јајцава, само малку се валкани! – ми објаснува. Аку се валкани. Ќе си ги измијам во “Св. Еразмо” – и велам. Што работите...
Пламен од свеќа на слика

Пламен од свеќа на слика

Западнав во тешка душевна мака, во депресија. Сам се доведов до тоа, ама зошто? Не почитував една глупост на сезнајните. Не смеам дома никому да му кажам, а некажаната болка повеќе боли. Срам-несрам, му се доверив на стрико ми. Ми вели да појдам во пештерската црква...
Со мене беше Свети Еразмо

Со мене беше Свети Еразмо

Во зимата на 2000 година се враќав од Скопје со колата товарена со материјал за мојата фирма. Беше големо невреме, а сам. Кај Гостивар полицијата не дозволува патување со шлепери кон Кичево. И мене ме опоменаа, укажувајќи ми на опасностите со натоварената кола....
Жената што ги донесе чорапите

Жената што ги донесе чорапите

Летото 2015 со синот и снаата со кола се враќавме доцна навечер откај Струга за Охрид. Седам на задното седиште. Кога дојдовме кај “Св. Еразмо”, на патот стои свештено лице со бастун в раце. Се прекрстив и во себе велам: – Златен свети Еразмо, ти се...
Од утре ќе се излекуваш

Од утре ќе се излекуваш

Подолго време имав душевни маки. Ги употребив сите лекарски можности и овде и Германија, каде сум на работа. Со препишаните лекови само моментално се смирував. Помини нивното дејство, пак неиздржливи маки. Тој немир ми се одрази и во семејниот живот. Покрај...

Pin It on Pinterest