Застанала колата пред “Свети Еразмо”

Застанала колата пред “Свети Еразмо”

Еден големец, познат на маж ми, на враќање од Охрид за Скопје колата му застанала точно под влезната порта на “Св. Еразмо”. Тука застанала, изгаснала и никако да запали. Ете ги со жена му пешки кај нас во мотелот. – Леле што да правиме?! Колата ни застана. За...
Гласот на Свети Еразмо

Гласот на Свети Еразмо

Свети Еразмо е мој светец, ни рече г-ѓата Драгица Коцарева на 22 јуни 2016 година, кога ни го изнесе следниот случај. Секогаш за празникот на Свети Еразмо во Неговиот манастир за јадење носев печено месо, а во пости посен специјалитет од мотелот. На еден неков празник...
Прстенување во пештерската црква

Прстенување во пештерската црква

Девојката Елена, од Скопје, со мајка ѝ и со сестра ѝ, пред една година дојдоа во манастиров. Уште не ја имав отворено пештерската црква. Ми го побараа клучот за тие да отворат. Таму Му се молеле на Св. Еразмо да им поможе да се омажи сестра ѝ, а и за неа. Набрзо се...
Чудно именување

Чудно именување

Околу 1980 година, во попладневните часови, маж и жена, муслимани, со велосипеди се враќале од село Горенци за Охрид. Како што се приближувале кон манастирот “Свети Еразмо” слушнале женско пеење во хор, изговарајќи го името на жената. И тоа не еднаш, туку неколку...
Исполнета желба

Исполнета желба

Од манастирот “Св. Еразмо” Емилија Пулеска ја купила книгата Чудата на Свети Еразмо. По нејзиното прочитување, ноќта, на сон и се јавил Св. Еразмо и ја прашал: – Што сакаш да ти помогнам? – Сакам да одам во странство! – му рекла....

Pin It on Pinterest