Свети Еразмо ме повратил во живот

Свети Еразмо ме повратил во живот

Кога имав 4-5 години, во 1974 или 1975 година (не може точно да се сети мајка ми), од 10-ти јуни бевме на одмор со рoдителите во Охрид, во одморалиштето “Андон Дуков”. Јас бев среќна весела. Но, ден-два пред празникот Свети Еразмо Охридски, кога се вративме од на...
Предупредување

Предупредување

Двајца другари од Велес дошле на летување во Охрид. Кампувале во автокампот “Елешец”. Кога им завршил одморот, се подготвувале за враќање. Во пресрет на денот за враќање, едниот велешанец ноќта, во сонот, како да се нашол со колата кај “Св. Еразмо”. Таму му излегла...
Прстенување во пештерската црква

Прстенување во пештерската црква

Девојката Елена, од Скопје, со мајка ѝ и со сестра ѝ, пред една година дојдоа во манастиров. Уште не ја имав отворено пештерската црква. Ми го побараа клучот за тие да отворат. Таму Му се молеле на Св. Еразмо да им поможе да се омажи сестра ѝ, а и за неа. Набрзо се...
Со мене беше Свети Еразмо

Со мене беше Свети Еразмо

Во зимата на 2000 година се враќав од Скопје со колата товарена со материјал за мојата фирма. Беше големо невреме, а сам. Кај Гостивар полицијата не дозволува патување со шлепери кон Кичево. И мене ме опоменаа, укажувајќи ми на опасностите со натоварената кола....
Свети Еразмо го спасил стружанецот

Свети Еразмо го спасил стружанецот

Еден стружанец, на 22-годишна возраст, со колата бил во Охрид. На враќање, кај мотелот на Коцарета, колата се свртила наназад. Оди лево-десно, овде ќе се преврте, онде ќе излета од патот. Се нашол пред влезната порта на „Св. Еразмо“. Пред да удри во портата, некоја...

Pin It on Pinterest