Двете житија на св. Еразмо

opsirno-zitie-sveti-erazmoОпширното житие на св. Еразмо (“Ватикански кодекс” бр. 866, IX век), објавено е од Ф.Халкин во 1983 година. Во првото, опширно житие претставено е мачеништвото на светиот свештеномаченик Еразмо што се одиграло главно во градот Формија. Ова житие е позајмено од книгата на проф. д-р Миле Д. Миќуновиќ.
Прочитај повеќе…
sveti-erazmo-pokratko-zitieПомалото житие на св. Еразмо е приложно житие на свети Еразмо од Москрополскиот зборник од 1741/2 година. Ова житие е исто така позајмено од книгата на проф. д-р Миле Д. Миќуновиќ. Во помалото житие на св. Еразмо се зборува за земниот живот на светецот кој завршува во Хермелеја.
Прочитај повеќе…

ТРОПАР НА СВЕТИ ЕРАЗМО

divider

Твојот живот си го минал преподобно, премудар, со одежта на свештенството си се украсил, светло понижуван со крвта маченичка, Еразмо се удостои и за небесните пречисти почести и стоејќи пред Светата Троица се молиш за нас кои те воспеваме.

sveti erazmo tropar divider

Пештерска црква – “Света Екатерина”

sveta ekaterina

Pin It on Pinterest