Човекот со ќулавка

Човекот со ќулавка

Една девојка со кола идела кон Охрид (2015). Со неа било нејзиното момче. Некаде околу полноќ (24 часот) биле под манастирот “Св. Еразмо”. Изненадно пред нив излегол човек со ќулавка на главата. Поради брзото возење, не можела девојката веднаш да застане/закочи. По...
Ми се испречи ѕид

Ми се испречи ѕид

На 13.12.2015 година господинот Мустафа Асан од Охрид (роден 1946) ни го изнесе следното. Бев возач во Земјоделската задруга “Горица”. Возев камион, со кој превозував од и за Задругата. На пат одев во секое време по потреба: дење, ноќе. Еднаш, во 1978/1979 година,...
Случка поради погрешно именување на светител

Случка поради погрешно именување на светител

Како православен христијанин верувам и се крстам во нашата света вера. Секогаш кога поминувам покрај некој храм или покрај православен симбол, се крстам. Пред 7-8, ако не и повеќе, години, со мојата кола, јас, мојата сопруга, внукот со сопругата и малата им ќеркичка,...
Брзо плаќање од Свети Еразмо

Брзо плаќање од Свети Еразмо

Одам да купам јајца за вапсување за Велигден во Манастиров. Полно продавачи. Застанав кај една продавачка. И велам да ми даде еден шаблон. Тазе се јајцава, само малку се валкани! – ми објаснува. Аку се валкани. Ќе си ги измијам во “Св. Еразмо” – и велам. Што работите...
Пламен од свеќа на слика

Пламен од свеќа на слика

Западнав во тешка душевна мака, во депресија. Сам се доведов до тоа, ама зошто? Не почитував една глупост на сезнајните. Не смеам дома никому да му кажам, а некажаната болка повеќе боли. Срам-несрам, му се доверив на стрико ми. Ми вели да појдам во пештерската црква...

Pin It on Pinterest