Гласот на Свети Еразмо

Гласот на Свети Еразмо

Свети Еразмо е мој светец, ни рече г-ѓата Драгица Коцарева на 22 јуни 2016 година, кога ни го изнесе следниот случај. Секогаш за празникот на Свети Еразмо во Неговиот манастир за јадење носев печено месо, а во пости посен специјалитет од мотелот. На еден неков празник...
Прстенување во пештерската црква

Прстенување во пештерската црква

Девојката Елена, од Скопје, со мајка ѝ и со сестра ѝ, пред една година дојдоа во манастиров. Уште не ја имав отворено пештерската црква. Ми го побараа клучот за тие да отворат. Таму Му се молеле на Св. Еразмо да им поможе да се омажи сестра ѝ, а и за неа. Набрзо се...
Чудно именување

Чудно именување

Околу 1980 година, во попладневните часови, маж и жена, муслимани, со велосипеди се враќале од село Горенци за Охрид. Како што се приближувале кон манастирот “Свети Еразмо” слушнале женско пеење во хор, изговарајќи го името на жената. И тоа не еднаш, туку неколку...
Исполнета желба

Исполнета желба

Од манастирот “Св. Еразмо” Емилија Пулеска ја купила книгата Чудата на Свети Еразмо. По нејзиното прочитување, ноќта, на сон и се јавил Св. Еразмо и ја прашал: – Што сакаш да ти помогнам? – Сакам да одам во странство! – му рекла....
Човекот со ќулавка

Човекот со ќулавка

Една девојка со кола идела кон Охрид (2015). Со неа било нејзиното момче. Некаде околу полноќ (24 часот) биле под манастирот “Св. Еразмо”. Изненадно пред нив излегол човек со ќулавка на главата. Поради брзото возење, не можела девојката веднаш да застане/закочи. По...
Ми се испречи ѕид

Ми се испречи ѕид

На 13.12.2015 година господинот Мустафа Асан од Охрид (роден 1946) ни го изнесе следното. Бев возач во Земјоделската задруга “Горица”. Возев камион, со кој превозував од и за Задругата. На пат одев во секое време по потреба: дење, ноќе. Еднаш, во 1978/1979 година,...

Pin It on Pinterest