Ветеното се извршува

Ветеното се извршува

Првата икона што ја изработив беше за св. Еразмо во 1970 година. Од изработката сум задоволен и си велам во себе: „Оваа икона ќе ја подарам на некоја црква“. Од изработката на иконата помина доста време. Заборавив на ветеното. Една ноќ, пред разбудување, нешто ме...
Изненадно невреме

Изненадно невреме

Еден охриѓанец на својот имот во близина на манастирот „Св. Еразмо“ имал мал објект во кој чувал живина и др. Преку летото на 2014 година со шурна (свеска) му со кајче отишле да прошетаат по езеро. Денот прекрасен, небото ведро, езерото мирно. Набрзо се надвиснал...
Вратите сами се отвориле

Вратите сами се отвориле

Скопска фамилија, околу 2000 година, тргнала со кола за Охрид. Патем малку фалело да се удрат со друга кола, да настрадаат сите. – Избегнавме голема несреќа. Сполај му за тоа на Господа. Ќе влеземе во некоја црква да запалиме свеќи, да му благодариме на...
Колата лебдеше

Колата лебдеше

На Свети апостол Тома (19. X) во 2014 година во „Св. Еразмо“ дојдоа маж и жена од Охрид. Му благодареа на св. Еразмо што претходнот ден вечерта ги спасил. Имено, двајцата оделе од Охрид за Струга, кај што имале своја фирма. Некаде после бензинската пумпа колата...
Свети Еразмо го спасил стружанецот

Свети Еразмо го спасил стружанецот

Еден стружанец, на 22-годишна возраст, со колата бил во Охрид. На враќање, кај мотелот на Коцарета, колата се свртила наназад. Оди лево-десно, овде ќе се преврте, онде ќе излета од патот. Се нашол пред влезната порта на „Св. Еразмо“. Пред да удри во портата, некоја...
Сега сум како нов

Сега сум како нов

Цела година ме болеше многу главата. Бев нервозен, раздразлив, немав мир во душата. На одење за Охрид влегов во „Св. Еразмо“. Запалив свеќи во пештерската црква и во другата црква. Го молев св. Еразма: „Свети Еразмо, многу ме боли главата, помогни ми…“ Кога...

Pin It on Pinterest